Yaşam

Egeli bilim insanlarından alternatif yem kaynakları projesi

Bu proje, kümes hayvanları branşı için yenilikçi ve sürdürülebilir prosedürler önermektedir.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. , üretilmeye başlandı. Akdeniz Bölgesinde Araştırma ve İnovasyona Katılım Programı (PRIMA) kapsamında desteklenen “SUSTAvianFEED” projesi, yenilikçi ve sürdürülebilir sistemlerle tavuk eti üretilmesini ve kanatlı kesimine somut çözümler sunulmasını hedefliyor.

Yürütücülüğünü Prof. Dr. Servet Yalçın’ın üstlendiği proje grubunda Prof. Dr. Sezen Özkan ve Doç. Dr. Muazzez Cömert Acar ve Doç. Dr. Hasret Karahan Uysal ve Doç. Dr. Berna Türkekul.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak proje grubunu tebrik ederek çalışmalarında başarılar diledi. Rektör Prof. Dr. Budak, “Üniversitemiz akademisyenleri ulusal ve uluslararası projelerde yer alarak ülkemiz için katma değer yaratacak önemli çalışmalara imza atmaktadır. Kanatlı sektörü için yenilikçi ve sürdürülebilir yöntemler öneren Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Servet Yalçın hocamızı ve ekibini projelerinden dolayı kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

“Yerli yem hammaddeleri kullanıldı”

Proje kapsamında yerli yem hammaddelerini kullanarak sürdürülebilir bir piliç eti üretimi sağlamayı hedeflediklerini belirten Prof. Piliç eti, toplam maliyetin yüzde 70’ini yem oluşturuyor ve yem hammaddelerinde değerli bir yeri olan soya fasulyesi ithal ediliyor, projede, etlik piliç üretiminde yerel ırklar veya hatlar ve etlik piliçler kullanılıyor. Yemlerinde soyaya alternatif olabilecek yerel yem hammaddelerini kullanarak sürdürülebilir piliç eti üretimi sağlamayı hedefliyoruz. Bu kapsamda etlik piliçlerde performans, refah, et kalitesi, bağırsak sağlığı, kan biyokimyası gibi özellikler araştırılarak, üretimin sürdürülebilirliği çevresel ve ekonomik açıdan incelenecektir.

Projenin detayları hakkında bilgi veren Prof. Dr. Yalçın, “Projenin ilk etabında etlik piliç yemi formülasyonu için ön hazırlıklar yapıldı. Bu amaçla etlik piliç yetiştiricileri, etlik piliç yemi üreticileri, bölüm temsilcileri, üretici birlikleri ve akademisyenlerden görüşler alınmıştır. Sonraki aşama Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Çiftlik Hayvanları Üretimi, Araştırma ve Uygulama Birimi’nde gerçekleştirildi. Projenin amacı doğrultusunda, Tarım Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ‘Anadolu-T’ yerli broyler saf ana hat civcivleri ile ticari etlik genotip kullanılarak ıslah çalışması gerçekleştirilmiştir. ve Orman, Eskişehir Geçiş Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde ülkemize özgü yerel sınır olarak. . Piliçler, ithal soya küspesi azaltılmış ve yerel yem hammaddeleri ile takviye edilmiş yemlerle yetiştirildi. Projenin kimyasal, histolojik ve bağırsak mikrobiyom analizleri devam etmektedir. Sonraki aşamada üretimin çevresel ve ekonomik etkileri sorgulanacak ve üretimin üretici ve tüketici tarafından kabul edilebilirliği incelenecektir.

Genel koordinasyonunu İspanya’nın üstlendiği projeye 4 Akdeniz ülkesi, İtalya, Tunus ve Türkiye’den 8 kuruluş destek veriyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu