Hastalıklara Karşı Kalkan Etkisi Oluşturan P Vitamini
Hem fizyolojik hem de ruhsal olarak yaşam kalitesini düşüren hastalıklara karşı alınan önlemler arasında sağlıklı beslenmenin büyük bir yeri vardır. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi’nden. İrem Aksoy, P vitaminin bağışıklık sistemini güçlendirmedeki değerinden bahsetti.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. İrem Aksoy, “Hastalıklara karşı vücut direncini artırmak için öncelikle beslenme ve bağışıklık sistemi arasındaki bağlantıyı incelemek gerekiyor. Kısaca vücuttaki karmaşık aşamalardan ve yollardan oluşan bağışıklık sistemi ağı, vücudu zararlı mikroorganizmalara ve hastalıklara karşı koruyan bir sistemdir. Bu nedenle vücudun hastalıklara karşı savunmasını önemli ölçüde etkileyen bir sistem olduğu söylenebilir. Birçok hastalık, özellikle soğuk algınlığı gibi hastalıklar, bağışıklık sistemi ile ilgilidir.
“Stressiz yaşam, fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme dengede olmalı”
aynen Aksoy, “Dış tehditlere karşı bağışıklık sistemi savunmasını güçlendirmenin hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Bu amaçla stres, fiziksel aktivite ve beslenme dengede olması gereken üçlü bir sacayağı olarak tanımlanabilir. Beslenme konusunu detaylandırmak gerekirse, gıdaların bileşenlerine kadar ne kadar faydalı olduğundan bahsedebiliriz” dedi.
“P vitamini birçok hastalığa karşı koruyucudur”
aynen Aksoy, “Besinlerin içeriğinde birçok doğal bileşik var. Genel olarak çoğu bitkide bulunan flavonoidlere P vitamini de denir. Flavonoidler sebze ve meyvelere renk veren, antioksidan, antiviral, antiinflamatuar, antitümör, antialerjik etkiler gösteren, sindirim sistemine karşı koruyucu rol oynayan faydalı bileşiklerdir. hastalıkları, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet ve kanser.
“P vitamini ayrıca kolesterol ve kilo yönetimine de fayda sağlar”
aynen Aksoy, “Kırmızı-mavi-mor renklere sahip meyve ve sebzeler bağırsak sağlığı için değerlidir. Üzüm, Böğürtlen, Ahududu, Yaban Mersini, Çilek, Nar, Kızılcık, Mor Lahana, Mürdüm Erik, Kiraz, Kırmızı Pancar vitamin bakımından zengindir. Kereviz, Maydanoz, Kırmızı Biber, Papatya, Nane ve Ginkgo Biloba bitkisi bağışıklığı güçlendirici vitaminler içerir. Flavononlar (P vitamini) vücudun antioksidan kaynaklarıdır. En çok Portakal, Limon ve Üzüm gibi tüm turunçgillerde bulunur. Kolesterol ve kilo yönetiminde faydalıdırlar. Soğan, Lahana, Marul, Domates, Elma, Üzüm ve Zeytinyağı zengin P vitamini içerir. Kalp hastalığı semptomlarının yönetimine katkıda bulunurlar. Ayrıca çay, kahve, kakao kalp krizi veya felç riskinin azaltılmasına katkıda bulunabilir.
“Flavonoidler vücudunuzu toksinlerden arındırır”
aynen Aksoy, “Bazı araştırmalar, flavonoidlerin hastalıklara neden olan gerginliği önlemek için potansiyel ilaç olarak kullanılabileceğini vurgulamıştır. Sonuç olarak, diyetinize daha fazla flavonoid içeren gıdalar dahil etmek, vücudunuzu toksinlerden arındırmaya, daha sağlıklı tutmaya ve bazı kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltmaya yardımcı olabilir.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı